Zoeken
Zoeken

Alles over sauna

Sauna en Corona (Covid-19)

Na een verplichte sluiting van 3,5 maand is het vanaf 1 juli eindelijk weer zover: het is weer mogelijk om te genieten van een welverdiend ontspannen dagje sauna. Een dagje sauna zal er echter (voorlopig) wel even iets anders uitzien dan je gewend bent.

Voor het eerst naar de sauna

Voor wie nog nooit eerder naar de sauna is geweest, kan de eerste keer best wel spannend zijn. Je weet misschien niet goed wat je kan verwachten of wat de regels zijn. Daarom hebben we hier handige informatie bij elkaar gezet om je vast een beetje voor te bereiden op je eerste sauna bezoek.

Sauna en gezondheid

Wie al vaker naar de sauna gaat weet als geen ander dat een dagje sauna een enorm ontspannend effect heeft op lichaam en geest. De warmte en rust helpen om stress te verminderen en de zorgen van alledag even los te laten. Maar een bezoek aan de sauna kan nog meer voordelen opleveren voor je gezondheid.

De Saunagang in stappen

Iedereen heeft zo zijn eigen voorkeuren, ook als het gaat om saunagangen. Het staat elke saunabezoeker natuurlijk vrij om de saunagang of ronde op zijn eigen manier te maken. Toch is het voor zowel beginnende als ervaren saunabezoekers goed om weer eens te lezen wat de richtlijn is voor een gezonde saunagang.

Wat is... Hammam?

Voor het was-ritueel ga je eerst op de buiksteen liggen, een verhoogde warme steen zodat de poriën in de huid zich openen. Vervolgens wordt over je hele lichaam warm water gegoten door een van de Tellaks, ook wel badmedewerkers genoemd. Vervolgens wordt het hele lichaam ingezeept met een zachte zeep van olijfolie en gescrubt door middel van een speciale scrub-handschoen om vuil en dode huidcellen te verwijderen. Daarna wordt je van top tot teen afgespoeld met warm en koud water.

Wat is... Rhassoul?

Het Rhassoul (of Rasul) ritueel is een Oosters ritueel om de huid diep te reinigen. De behandelingen vinden meestal plaats in een aparte Rhassoul ruimte of in een van de stoomcabines. In tegenstelling tot het Hammam ritueel waarbij je door een van de medewerkers gewassen wordt, behandel je bij het Rhassoul ritueel in feite jezelf.

Wat is... Löyly, opgieten of aufguss?

Zoals de Finnen al ontdekt hadden, kan de temperatuur in de sauna zeer snel en tijdelijk verhoogd worden door water over de hete stenen van de kachel te gieten. Dit fenomeen wordt löyly, opgieting of naar het Duits aufguss genoemd.

De oorsprong van de sauna

Steeds meer mensen raken bekend met de voordelen en ontspannende werking van de sauna. Maar waar komt het sauna gebruik eigenlijk vandaan? Voor iedereen die meer wil weten over de ontwikkeling en oorsprong van de sauna zoals we hem nu kennen, hebben we hier de geschiedenis in vogelvlucht voor je onder elkaar gezet.

Naar de sauna tijdens je zwangerschap?

Een dagje sauna en wellness is een heerlijke manier om even wat tijd voor jezelf te nemen en lekker te ontspannen. Maar kan je ook naar de sauna als je in verwachting bent? Wanneer je al regelmatig naar de sauna ging voordat je zwanger werd, kan je hier gerust mee doorgaan. Er zijn wel een paar dingen waar je op moet letten. Wil je voor het eerst naar de sauna gaan, dan kan je hier beter mee wachten tot na je zwangerschap. Het is dan voor je lichaam teveel tegelijk om aan te wennen.

Mis nooit een topdeal! Volg ons op facebook voor de beste deals
Jouw e-mailadres wordt niet getoond op de site of gedeeld. Lees onze privacy policy voor meer informatie.
Selecteer jouw regio, voor betere aanbiedingen in de nieuwsbrief.