Zoeken
Zoeken

Wat is... Löyly, opgieten of aufguss?

Zoals de Finnen al ontdekt hadden, kan de temperatuur in de sauna zeer snel en tijdelijk verhoogd worden door water over de hete stenen van de kachel te gieten. Dit fenomeen wordt löyly, opgieting of naar het Duits aufguss genoemd.

Löyly, opgieten of aufguss

Bij een löyly wordt de gevoelstemperatuur in de sauna verhoogd. Als het water op de kachel gegoten wordt, verdampt het en verspreiden de hete waterdeeltjes zich zeer snel door de saunacabine. Als de waterdeeltjes neerslaan op de huid begint deze extra hard begint te zweten.

Bij steeds meer sauna's en wellness resorts worden löyly rituelen uitgevoerd door saunameesters en de ervaring wint dan ook aan populariteit. Bij deze löyly rituelen worden vaak etherische oliën aan het water toegevoegd om een geurende stoom in de saunacabine te creëren. Verschillende geuren hebben een bepaalde rustgevende, helende of verkwikkende effect.

De saunameester verspreidt de hitte en stoom door met een handdoek te zwaaien. Door de lucht op deze manier te bewegen wordt het isolerende luchtlaagje vlak langs je huid doorbroken en lijkt het veel heter te zijn. Ook door de hogere luchtvochtigheid ervaar je de warmte intenser.

Een loyly kan door deze plotselinge hitte boost dan ook best heftig zijn. Aangeraden wordt om tijdens een loyly niet te gaan liggen maar te blijven zitten en naderhand rustig en zeer goed af te koelen door eerst buiten een luchtbad te nemen. Daarna kan je met koud water spoelen, te beginnen bij de handen en daarna voeten en langzaam naar het hart toe.

Lees meer ...

Sauna en Corona (Covid-19)

Na een verplichte sluiting van 3,5 maand is het vanaf 1 juli eindelijk weer zover: het is weer mogelijk om te genieten van een welverdiend ontspannen dagje sauna. Een dagje sauna zal er echter (voorlopig) wel even iets anders uitzien dan je gewend bent.

Voor het eerst naar de sauna

Voor wie nog nooit eerder naar de sauna is geweest, kan de eerste keer best wel spannend zijn. Je weet misschien niet goed wat je kan verwachten of wat de regels zijn. Daarom hebben we hier handige informatie bij elkaar gezet om je vast een beetje voor te bereiden op je eerste sauna bezoek.

Sauna en gezondheid

Wie al vaker naar de sauna gaat weet als geen ander dat een dagje sauna een enorm ontspannend effect heeft op lichaam en geest. De warmte en rust helpen om stress te verminderen en de zorgen van alledag even los te laten. Maar een bezoek aan de sauna kan nog meer voordelen opleveren voor je gezondheid.

Mis nooit een topdeal! Volg ons op facebook voor de beste deals
Jouw e-mailadres wordt niet getoond op de site of gedeeld. Lees onze privacy policy voor meer informatie.
Selecteer jouw regio, voor betere aanbiedingen in de nieuwsbrief.