Zoeken
Zoeken

Sauna en gezondheid

Wie al vaker naar de sauna gaat weet als geen ander dat een dagje sauna een enorm ontspannend effect heeft op lichaam en geest. De warmte en rust helpen om stress te verminderen en de zorgen van alledag even los te laten. Maar een bezoek aan de sauna kan nog meer voordelen opleveren voor je gezondheid.

Wat gebeurt er?

Door de hoge temperatuur in de sauna kan je lichaamstemperatuur oplopen tot zo'n 39 graden Celsius, onder meer afhankelijk van hoe lang je in de sauna blijft. Als reactie hierop zal je lichaam gaan zweten om via de huid af te koelen. Het vocht komt uit het bloed en je bloeddruk zal daardoor wat dalen. Dit vocht moet uiteraard wel weer worden aangevuld door na een saunagang voldoende te drinken. Bij het zweten wordt niet alleen de warmte, maar ook allerlei afvalstoffen afgevoerd wat een zuiverende werking heeft. Je krijgt dus een schoner en zachter huidje van een dagje sauna.

Workout voor je hart

Door de warmte in de sauna gaat ook je hart sneller kloppen, net als tijdens een flinke wandeling. Dit is niet alleen een goede training voor het hart, het zorgt ook voor een verbeterde doorbloeding van je hele lichaam. Ook je bloedvaten worden getraind door het herhaaldelijk verwijden en krimpen wat een positief effect kan hebben op je bloeddruk en verkalking van de aderen tegen gaat.

Weerstand

De meeste ervaren saunabezoekers zijn ervan overtuigd dat je natuurlijke weerstand aanzienlijk beter wordt van een regelmatig bezoekje aan de sauna. Hoewel dit niet wetenschappelijk te onderbouwen is blijkt uit onderzoek wel dat trouwe saunabezoekers tot 30% minder vaak een verkoudheid oplopen dan mensen die niet naar de sauna gaan. Je weerstand ten aanzien van temperatuurschommelingen wordt door de sauna ook verhoogd.

Ademhaling

In de sauna ga je automatisch dieper en beter ademhalen waardoor je longen en gehele ademhalingsapparaat getraind wordt. Daarnaast worden de longen ook beter doorbloed en zal er meer slijm worden afgevoerd. Zeker mensen met vormen van astma en bronchitis kunnen bij deze voordelen gebaat zijn.

Soepele spieren

De warmte in de sauna heeft een heerlijk ontspannend effect op stijve en vermoeide spieren. Mensen die vaak last hebben van rugpijn merken dat dit vaak na een dagje sauna verlicht of zelf weg is. Ook wordt er gezegd dat door de betere doorbloeding in de sauna kleine scheurtjes in de spieren sneller genezen.

Nog meer voordelen

Hoewel veel geclaimde voordelen van de sauna niet bewezen zijn, kan je eigenlijk wel zeggen dat iedereen die regelmatig de sauna bezoekt hier baat bij heeft. Behalve de bovenstaande positieve effecten op je gezondheid kan je zelf nog andere voordelen ervaren. Zo houd je bijvoorbeeld minder vocht vast, zou je stofwisseling bevorderd worden en maak je in de sauna bepaalde hormonen en stofjes aan die zorgen voor een geluksgevoel.

Lees meer ...

Sauna en Corona (Covid-19)

Na een verplichte sluiting van 3,5 maand is het vanaf 1 juli eindelijk weer zover: het is weer mogelijk om te genieten van een welverdiend ontspannen dagje sauna. Een dagje sauna zal er echter (voorlopig) wel even iets anders uitzien dan je gewend bent.

Voor het eerst naar de sauna

Voor wie nog nooit eerder naar de sauna is geweest, kan de eerste keer best wel spannend zijn. Je weet misschien niet goed wat je kan verwachten of wat de regels zijn. Daarom hebben we hier handige informatie bij elkaar gezet om je vast een beetje voor te bereiden op je eerste sauna bezoek.

Sauna en gezondheid

Wie al vaker naar de sauna gaat weet als geen ander dat een dagje sauna een enorm ontspannend effect heeft op lichaam en geest. De warmte en rust helpen om stress te verminderen en de zorgen van alledag even los te laten. Maar een bezoek aan de sauna kan nog meer voordelen opleveren voor je gezondheid.

Mis nooit een topdeal! Volg ons op facebook voor de beste deals
Jouw e-mailadres wordt niet getoond op de site of gedeeld. Lees onze privacy policy voor meer informatie.
Selecteer jouw regio, voor betere aanbiedingen in de nieuwsbrief.